До РФ передали митрополита УПЦ (МП), засудженого за виправдання агресії

Новини
До РФ передали митрополита УПЦ (МП), засудженого за виправдання агресії

Під час обміну військовополоненими між Україною та Росією 25 червня українська влада передала до РФ засудженого за виправдання російської агресії митрополита Тульчинської єпархії УПЦ (перебуває в молитовній єдності з Московським патріархатом) Іонафана (Анатолія Єлецьких). Про це повідомили у відділі зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату.

Священника прийняв у своїй резиденції патріарх РПЦ Кирило, який нагородив Іонафана орденом преподобного Сергія Радонезького І ступеня. Раніше в РПЦ повідомили, що Іонафана звільнили за клопотанням самого Кирила (Гундяєва).

Офіційний представник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов зазначив, що свою згоду на обмін засуджений митрополит дав ще у квітні 2024 року.

«Тобто фактично Єлецьких цим визнав свою роботу на благо країни-агресора. Вони давно знайомі з Гундяєвим, і він на відео це підтверджує, і Гундяєв підтверджує, що особисто займався обміном цінного агента», – написав Ковальов у фейсбуці.

Архієрея Анатолія Єлецьких у серпні 2023 року засудили до п’яти років позбавлення волі, зокрема за статтею про виправдання російської агресії. За версією слідства, Іонафан поширював серед пастви проросійські листівки, розмістив на сайті єпархії статтю, в якій заявляв про верховенство Московського патріархату, та підтримував російське вторгнення в Україну.

Усього суд визнав клірика винним за чотирма статтями: про посягання на територіальну цілісність; про дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу; про заперечення збройної агресії Росії проти України та про порушення релігійної рівноправності громадян.

Митрополит Тульчинський та Брацлавський Іонафан став першим чинним очільником єпархії УПЦ, засудженим до реального терміну в Україні.

Іонафан не визнав провини та подав апеляцію. Поки тривав її розгляд, він залишався під домашнім арештом. Повідомлялося, що в цей час у нього стався інсульт. 18 червня, чотири дні тому, апеляційний суд ухвалив вирок громадянину Єлецьких.

27 травня 2022 року у Києві відбувся Помісний собор Української православної церкви Московського патріархату, який вирішив повністю відмовитись від зв’язку з РПЦ. Зі статуту релігійної організації прибрали всі згадки про Російську православну церкву, проте ця незалежність не оформлена юридично. Влада України вважає, що частина священників та ієрархів УПЦ має проросійську позицію, і звинувачує їх в антидержавній діяльності.

Київ24

Новини

До РФ передали митрополита УПЦ (МП), засудженого за виправдання агресії

Україна повернула з російського полону 90 людей, серед них – 59 оборонців Маріуполя

Держдепартамент США підтримує розслідування МКС щодо Шойгу і Герасимова

25 Червня 2024

Мешканців Київщини запрошують на роботу: актуальні вакансії та зарплати

«Почнеться ще цього літа» – Сікорський про озброєння України за рахунок заморожених активів РФ

співпраця Пекіна з Москвою суперечить проголошеному нейтралітету КНР

24 Червня 2024

Вакансія одного з компідприємств у Києві викликала ажіотаж

Понад 150 мільйонів гривень під час війни витратить ДСНС на піротехнічні машини

Бойову авіацію РФ треба знищувати будь-де й усіма ефективними засобами – Зеленський після удару по Харкову

23 Червня 2024

“Київводоканал” витратить на ремонти понад 70 мільйонів гривень: локації проведення робіт тримають у таємниці

Міжнародний поїзд із Києва курсуватиме зі змінами: подробиці

Від початку червня російські війська застосували понад 2400 КАБів по Україні – Зеленський

22 Червня 2024

Вимагав відвезти до кордону, а потім підірвав гранату: подробиці НП у Бучі (ФОТО)

Всі новини ⇢