У МОЗ підготували новий дайджест спростувань медичних міфів про вакцинацію

Новини
У МОЗ підготували новий дайджест спростувань медичних міфів про вакцинацію

Зокрема, у МОЗ спростували інформацію про те, що співачку Селін Діон паралізувало внаслідок вакцинації від COVID-19.

Міністерство охорони здоров’я України поширило нові спростування деяких антинаукових тверджень про вакцинацію. Побачити публікацію можна на Facebook-сторінці відомства.

  • Співачку Селін Діон паралізувало внаслідок вакцинації від COVID-19

За даними МОЗ, у соціальних мережах поширюють інформацію про те, що співачку Селін Діон нібито паралізувало через вакцинацію від COVID-19. Насправді немає жодних доказів того, що Селін Діон виявилася паралізованою внаслідок вакцинації.

“Селін Діон скасувала декілька концертів через постійні сильні м’язові спазми. Вони були спричинені особливостями сцени, де останнім часом виступала співачка, а не вакциною від COVID-19”, – зазначили у міністерстві.

Більше інформації – за посиланням.

  • Законопроєкт №4142 виводить у відкритий доступ усі медичні дані про людину

У міністерстві зауважили, що у соціальних мережах поширюється чергова дезінформація щодо законопроєкту №4142 «Про систему громадського здоров’я». Стверджується, що в Україні планується запровадження єдиної електронної системи обліку результатів обов’язкових медичних оглядів: відтепер «всі візити до лікаря, аналізи та дані про стан здоров’я будуть у загальному доступі», – заявляють автори таких дописів. У відео стверджується, що після ухвалення законопроєкту приватні дані будь-якого українця, який звертається до лікаря, нібито «збиратимуться, зберігатимуться, використовуватимуться урядом у своїх цілях».

“Жодного повсюдного проведення медичних оглядів в Україні з подальшим «виведенням інтимних даних українців у відкритий доступ» не буде. Автор фейку спотворив написане у законопроєкті №4142 «Про систему громадського здоров’я», проти якого так активно виступають антивакцинатори. У тексті документа немає положень про створення «відкритих електронних баз» із медичними даними, а дезінформація на цю тему базується на статті 44 проєкту. Розділ присвячений обов’язковим медоглядам серед працівників окремих професій. Йдеться про звичайні санітарні книжки, які поступово переводять в електронний формат”, – повідомили у відомстві.

Більше інформації – за посиланням.

  • «Омікрон» вражає переважно вакцинованих людей

За даними МОЗ, у мережі поширюється інформація про те, що новий штам коронавірусу «Омікрон» вражає переважно вакцинованих людей. Про це нібито заявили у Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

“У повідомленні CDC не йдеться про те, що штам «Омікрон» вражає переважно повністю вакцинованих людей. Вакцини, як і раніше, мають вирішальне значення для зниження ризику розвитку тяжкого захворювання та смертності від COVID-19, зокрема й проти домінуючого варіанта «Дельта»”, – підкреслили у міністерстві.

Більше про цей міф – за посиланням.

  • У супермаркетах Німеччини щеплених і нещеплених розділяють металевою огорожею

У міністерстві зазначили, що у соціальних мережах поширюють фотографію, яка нібито свідчить про те, що у супермаркеті в Німеччині вакцинованих і невакцинованих людей розділили металевою огорожею. Схожу картину можна також побачити у Швейцарії та Латвії, стверджують користувачі, а в Україні невдовзі «буде те ж саме».

“Світлина, про яку йдеться, була зроблена в одному з торгових центрів Румунії. Металеву огорожу поставили для того, щоб розділити вхід до супермаркету та вхід до інших магазинів торгового центру. Для доступу до торгових центрів Румунії з жовтня необхідно мати «зелений сертифікат» про вакцинацію або негативний результат тесту на SARS-CoV-2. Виняток становлять заклади повсякденного попиту, такі як супермаркети та аптеки”, – спростували інформацію у МОЗ.

Більше у спростуванні – за посиланням.

  • У Німеччині фермери протестують проти паспортів вакцинації та уряду

МОЗ спростували опубліковане відео німецьких протестів «проти паспортів вакцинації COVID-19» з використанням тисяч тракторів та комбайнів. «В’їзди до Берліна та з Берліна заблоковано тракторами і великою сільськогосподарською технікою (очевидці повідомляють про понад 10 000 тракторів)», – пишуть користувачі соцмереж. У 35-секундному ролику можна побачити нічне місто і затори на дорогах, що утворилися від скупчення габаритного транспорту, схожого на трактори.

“Відео протестів було знято у листопаді 2019 року, ще до початку пандемії коронавірусу. Тоді близько 10 000 фермерів з використанням сільськогосподарської техніки провели демонстрацію біля Бранденбурзьких воріт у Берліні, виступаючи за «право голосу у сільськогосподарській політиці», – зазначили у відомстві.

Більше у спростуванні – ​​за посиланням.

Фото: pixabay

Новини

26 Липня 2024

ДТЕК змінив умови відключення світла у Києві: зміни торкнуться всіх

У Києві анонсували зміни на транспортних розв'язках

Очільник Пентагону про російські й китайські військові літаки біля Аляски: «це не стало несподіванкою»

25 Липня 2024

Відключень світла, опалення та води не уникнути: хто зимою опиниться у гірших умовах

«Вірні Москві, а не Богу» – капелан Сергієв у Конгресі США про релігійну політику РФ на окупованих територіях

на тлі виступу Нетаньягу біля Капітолію зібралися протестувальники

24 Липня 2024

Чехія запустить другий проєкт із закупівлі боєприпасів для України

«Умови та час ще не назріли» – глава МЗС Китаю про переговори між Україною та РФ

важливо, щоб Пекін почув про війну безпосередньо від України

23 Липня 2024

ДТЕК втратив 90% генерації через обстріли, але планує повернути понад половину восени

Зла і дурна: Трамп відзначився образливим коментарем про Камалу Гарріс

Байден повідомив, що залишиться на посаді президента США до кінця терміну

22 Липня 2024

СБУ видала підозру настоятелю храму на Херсонщині, який закликав приєднатися до Росії

Всі новини ⇢