Омега-3 впливають на рівень агресії та розвиток мозку: як збільшити їх споживання

Головне
Омега-3 впливають на рівень агресії та розвиток мозку: як збільшити їх споживання
Про це , говорить лікар-дієтолог, завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України Олег Швець.

 

У нещодавньому дослідженні продемонстровано, що люди, які вживають Омега-3 поліненасичені жирні кислоти у вигляді дієтичних добавок, або отримують достатню їхню кількість з харчових продуктів, менш схильні до агресії та спалахів насильства.

 

Науковці виявили, що добавки з Омега-3 знижують агресію на 30%, незалежно від віку чи статі. Мета-аналіз 29 рандомізованих контрольованих досліджень продемонстрував, що Омега-3 знижує як реактивну агресію, яка є поведінкою у відповідь на провокацію, так і заплановану проактивну агресію.

Також ці жирні кислоти мають протизапальну дію на мозок і посилюють вироблення дофаміну і серотоніну.

 

Результати дослідження узгоджуються з наявними знаннями про критичну роль цих поживних речовин у здоров’ї мозку. На думку науковців, ці висновки підкреслюють величезний вплив харчування на поведінку та емоційну регуляцію.

 

“Омега-3 жирні кислоти є незамінними жирами, які потрібні нашому організму, але не продукуються ним, тому їх потрібно отримувати з їжею. Вони мають вирішальне значення для різних функцій організму, таких як зменшення запалення, підтримка здоров’я мозку та серця. Омега-3 допомагають зберігати функціональні властивості клітинних мембран і є життєво важливими для розвитку та функціонування мозку, впливаючи на настрій і поведінку”, – говорить лікар.

Існує декілька основних причин впливу Омега-3 на агресію. По-перше, вони є протизапальними. Хронічне запалення в мозку пов’язане з розладами настрою та агресивною поведінкою, а Омега-3 (зокрема ейкозопентаноєва (ЕПК) та докозогексаноєва (ДГК) довголанцюгові жирні кислоти) зменшують це запалення, а отже підтримують більш стабільний і збалансований настрій.

 

Протизапальні властивості Омега-3 є важливими для настрою, тому що, коли реакції імунної системи надмірні, вони можуть запускати біохімічні речовини, які викликають надлишкові реакції збудження в мозку. Це є нейротоксичним для мозку та викликає дратівливість, а у сприйнятливих людей — агресію. Омега-3 жирні кислоти протидіють цьому.

 

Крім того, вони посилюють виробництво та функцію нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін, обидва з яких мають вирішальне значення для настрою. Порушення регуляції продукції та метаболізму цих нейромедіаторів може призвести до агресії. Омега-3 жирні кислоти сприяють ефективній комунікації між клітинами мозку. Це сприяє кращій емоційній регуляції та зниженню агресивної поведінки.

 

Ще одна причина такого впливу Омега-3 жирних кислот, пов’язана з модуляцією гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі. Вона контролює реакцію організму на стрес, а Омега-3 жирні кислоти допомагають модулювати цю вісь, що призводить до більш збалансованої реакції на стрес і зниження схильності до агресії.

 

Завдяки своїм протизапальним ефектам і впливу на модуляцію нейромедіаторів Омега-3 жирні кислоти здатні зменшити тривожність і депресію. Крім того, вони захищають від зниження когнітивних функцій. Так, ДГК допомагає підтримувати когнітивні функції та зменшує ризик нейродегенеративних захворювань.

У дітей Омега-3 жирні кислоти підтримують розвиток мозку та когнітивні функції, потенційно зменшуючи симптоми синдрому дефіциту уваги та гіперактивності.

 

ЯК ЗБІЛЬШИТИ СПОЖИВАННЯ ОМЕГА-3

Дорослим рекомендується споживати 0,6–3 г ЕПК та 0,15–2 г/день ДГК. Вагітним та жінкам, які годуєте грудьми, — 300-900 мг ДГК щодня.

 

Більшість людей мають дефіцит Омега-3 жирних кислот. У такому разі можна приймати принаймні 2 грамів добавки Омега-3 на день, на додаток до збільшення джерел у харчуванні. Зокрема, включити в раціон більшу кількість жирної риби.

 

Варто їсти жирну рибу, таку як лосось, скумбрія, анчоуси, сардини та оселедець, принаймні двічі на тиждень. Хорошим джерелом Омега-3 є оливкова олія першого холодного віджиму. Її добре додавати до салатів або варених овочів. Чудовим перекусом є волоські горіхи, які містять поліненасичені жирні кислоти, включаючи значну кількість альфа-ліноленової кислоти (АЛА) – рослинної Омега-3 поліненасиченої жирної кислоти. Їх можна їсти окремо або разом із салатами чи ягодами. Також корисним є насіння чіа, багате АЛА та клітковиною. Вживати чіа можна з йогуртом або у смузі.

 

КиївNews

Новини

28 Березня 2025

Ердоган та Путін обговорили безпеку судноплавства в Чорному морі

Франко-британська місія в Україні: формати співпраці ще на стадії обговорення

27 Березня 2025

Засідання Контактної групи з оборони України відбудеться у квітні

Зеленський: важливо визначити склад європейського контингенту в Україні

Юрист пояснює причини другого громадянства Оленича

26 Березня 2025

У Києві викрили чотири схеми ухилянтів: затримано організаторів

Зеленський: Росія підтверджує небажання до миру атаками дронів

Суд виніс вирок за неправдиве повідомлення про замінування Південного мосту

25 Березня 2025

Зеленський розкрив деталі часткового припинення вогню та моніторингу

Держдеп США не коментує заяви про можливе визнання анексованих територій

Заборгованість киян за гарячу воду та опалення зросла до 8 млрд грн

24 Березня 2025

Дипломатія з росією: тиск і санкції на фоні агресії

Депутат Мережко про ілюзії США щодо припинення ударів по енергетиці росії

Всі новини ⇢