П’ять нестандартних рецептів куті до Різдва: від класичної — до лемківської та навіть мармеладної

Новини
П’ять нестандартних рецептів куті до Різдва: від класичної — до лемківської та навіть мармеладної

Рецепти як для любителів оригінальної страви, так і для охочих поекспериментувати.

Кутя — це традиційна обрядова різдвяна страва, яка обов’язково повинна бути на столі на ‎Святий Вечір та Різдво. ‎Редакція КиївMedia зібрала 5 незвичних рецептів приготування цієї страви, адже в залежності від регіону чи кулінарних традицій кутя буває зовсім різною — густою або рідкою, заправленою узваром чи медом, і т.д.

Залежно від смакових вподобань, в приготуванні можна експериментувати, додавати щось від себе, використовувати різні крупи — пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі — мед, ізюм, курагу, чорнослив, інжир, цукати.

  • Класична кутя з пшениці з імбиром та лимонною цедрою

Інгредієнти:

  • 4 склянки води;
  • 50 г вершкового масла (якщо готуєте Щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну);

Приготування:

  1. Пшеницю (1 склянка) залити 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злити воду і залити  новими 4 склянками води. Варити на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води; її потрібно злити.
  2. Ще в теплу кашу додати 50 г вершкового масла. Вершкове масло — варіант для Щедрої куті, якщо готуєте пісну, візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.
  3. Курагу (100 г) нарізати невеликими кубиками. Якщо вона тверда, можна її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.
  4. Додати в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.
  5. Додати мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.
  6. Додати жменю рубаних волоських горіхів і перемішати кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися;
  7. Лимон (1 шт.) промити, обсушити, натерти цедру лимона на дрібній тертці;
  8. Додати в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона;
  9. Додати 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішати. Залишити кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.
  • Кутя з мигдальним молочком

Інгредієнти:

  • 400 г суміші круп (пшениця, рис, овес);
  • 200 г мигдалю;
  • 100 г ізюму;
  • мед за смаком;
  • цукор за смаком;
  • щіпка солі.

Приготування:

  1. Зерна промити і замочити в холодній воді на ніч.
  2. Потім знову промити, залити водою і варити до готовності. Додати цукор і сіль, остудити.
  3. Мигдаль розтовкти в ступці і ретельно розтерти в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідити мигдальне молочко через марлю і віджати. Додати мед і перемішати.
  4. Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додати його в кутю слід безпосередньо перед подачею.
  • Екзотична кутя з сушеними фруктами
  • 1,5 стакана дикого рису (можна замінити довгозернистим);
  • 100 грамів мигдальних горіхів;
  • 100 грамів фундука;
  • 100 грамів сушеного банана;
  • 100 грамів нарізаного кокоса;
  • 150 грамів тропічного міксу цукатів (ананас, папая, фініки тощо);
  • 2 зірочки бодяну;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 4 столові ложки меду.

Приготування:

  1. Замочитии та відварити рис.
  2. Відпарити та очистити від шкірки мигдаль.
  3. На олії злегка підсмажити горіхи та цукати.
  4. Змішати мед з водою 1/1. Додати розтовчений бодян.
  5. Змішати кашу з горіхами і цукатами. Додати медову суміш.
  • Кутя по-лемківськи

Інгредієнти:

  • 7 г сухих дріжджів;
  • 40 г цукру;
  • дрібка солі;
  • 300 г борошна;
  • 150 мл води;
  • три столові ложки меду;
  • 100 г маку;
  • 100 г родзинок;
  • дві столові ложки цукру;
  • 125 мл води (для заправки).

Проготування:

  1. Спочатку потрібно приготувати бобальки, які печуть за один день до Різдва. Для цього у теплу воду додати цукор та дріжджі. Ретельно перемішати і додати борошно. Замішати тісто та відкластийого на 20 хвилин.
  2. Потім знову місити дві-три хвилини змоченими в олії руками і відкласти відпочити ще на 20 хвилин.
  3. Потім ще раз вимісити тісто та зробити з нього невеликі кульки – 18–20 штук.
  4. Викласти їх на деко, застелене пергаментом для випікання, та запікати за температури 180 градусів до золотистого кольору (приблизно 25 хвилин).
  5. Готові бобальки викласти на сито та сполоснути кропом, щоби вони стали м’якими.
  6. Мак промити та варити 30 хвилин на повільному вогні.
  7. Перемолоти у блендері або м’ясорубці разом з 2 столовими ложками цукру до появи “молочка”.
  8. Мед розмішати з половиною теплої води та влити до протертого маку.
  9. Залити бобальки медово-маковою заправкою й посипати родзинками.
  10. Дати настоятися три години та подавати на стіл.
  • Кутя з мармеладом

Інгредієнти:

  • 200 г перлової крупи,
  • 100 г ізюму,
  • 100 г волоських горіхів,
  • 50 г цукру,
  • 100 г мармеладу,
  • 100 мл узвару.

Приготування:

  1. Крупу промити, залити водою і варити до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додати промитий ізюм. Готову кашу промити холодною водою.
  2. Подрібнити горіхи.
  3. Мед розчинити в узварі.
  4. З’єднати кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.

А нещодавно ми публікували підбірку новорічних та різдвяних кінофільмів.

Фото: Фейсбук

Новини

8 Грудня 2024

Трамп закликає до негайного миру та переговорів в Україні

Зеленський обговорив мир для України з Трампом і Макроном у Парижі

7 Грудня 2024

Зеленський, Трамп і Макрон обговорили плани у Парижі на відкритті Нотр-Дам

Антоніо Кошта запросив Зеленського на саміт Євроради 19 грудня

У Києві та Чернігові викрито мережу кол-центрів, що ошукували людей

6 Грудня 2024

Шмигаль обговорив з Радою Європи створення спецтрибуналу для рф

США обіцяють Україні нове озброєння та масштабні санкції проти росії

Затримано молодика за підпал військової автівки в Києві

5 Грудня 2024

Україна відзначає День волонтера: роль у підтримці ЗСУ

Чотири мости через Дніпро в Києві потребують термінових заходів

Кияни закликають зберегти руїни палацу Розумовського як музей

4 Грудня 2024

Депутати не підтримали законопроєкт про захист даних в реєстрах

Комітет ВР знизив покарання за розкриття даних реєстрів

Всі новини ⇢