П’ять нестандартних рецептів куті до Різдва: від класичної — до лемківської та навіть мармеладної
НовиниРецепти як для любителів оригінальної страви, так і для охочих поекспериментувати.
Кутя — це традиційна обрядова різдвяна страва, яка обов’язково повинна бути на столі на Святий Вечір та Різдво. Редакція КиївMedia зібрала 5 незвичних рецептів приготування цієї страви, адже в залежності від регіону чи кулінарних традицій кутя буває зовсім різною — густою або рідкою, заправленою узваром чи медом, і т.д.
Залежно від смакових вподобань, в приготуванні можна експериментувати, додавати щось від себе, використовувати різні крупи — пшеницю, овес, рис, пшоно, а також солодощі — мед, ізюм, курагу, чорнослив, інжир, цукати.
- Класична кутя з пшениці з імбиром та лимонною цедрою
Інгредієнти:
- 4 склянки води;
- 50 г вершкового масла (якщо готуєте Щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну);
Приготування:
- Пшеницю (1 склянка) залити 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злити воду і залити новими 4 склянками води. Варити на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води; її потрібно злити.
- Ще в теплу кашу додати 50 г вершкового масла. Вершкове масло — варіант для Щедрої куті, якщо готуєте пісну, візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.
- Курагу (100 г) нарізати невеликими кубиками. Якщо вона тверда, можна її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.
- Додати в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.
- Додати мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.
- Додати жменю рубаних волоських горіхів і перемішати кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися;
- Лимон (1 шт.) промити, обсушити, натерти цедру лимона на дрібній тертці;
- Додати в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона;
- Додати 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішати. Залишити кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.
- Кутя з мигдальним молочком
Інгредієнти:
- 400 г суміші круп (пшениця, рис, овес);
- 200 г мигдалю;
- 100 г ізюму;
- мед за смаком;
- цукор за смаком;
- щіпка солі.
Приготування:
- Зерна промити і замочити в холодній воді на ніч.
- Потім знову промити, залити водою і варити до готовності. Додати цукор і сіль, остудити.
- Мигдаль розтовкти в ступці і ретельно розтерти в кашку, поступово додаючи теплу кип’ячену воду. Потім процідити мигдальне молочко через марлю і віджати. Додати мед і перемішати.
- Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додати його в кутю слід безпосередньо перед подачею.
- Екзотична кутя з сушеними фруктами
- 1,5 стакана дикого рису (можна замінити довгозернистим);
- 100 грамів мигдальних горіхів;
- 100 грамів фундука;
- 100 грамів сушеного банана;
- 100 грамів нарізаного кокоса;
- 150 грамів тропічного міксу цукатів (ананас, папая, фініки тощо);
- 2 зірочки бодяну;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 4 столові ложки меду.
Приготування:
- Замочитии та відварити рис.
- Відпарити та очистити від шкірки мигдаль.
- На олії злегка підсмажити горіхи та цукати.
- Змішати мед з водою 1/1. Додати розтовчений бодян.
- Змішати кашу з горіхами і цукатами. Додати медову суміш.
- Кутя по-лемківськи
Інгредієнти:
- 7 г сухих дріжджів;
- 40 г цукру;
- дрібка солі;
- 300 г борошна;
- 150 мл води;
- три столові ложки меду;
- 100 г маку;
- 100 г родзинок;
- дві столові ложки цукру;
- 125 мл води (для заправки).
Проготування:
- Спочатку потрібно приготувати бобальки, які печуть за один день до Різдва. Для цього у теплу воду додати цукор та дріжджі. Ретельно перемішати і додати борошно. Замішати тісто та відкластийого на 20 хвилин.
- Потім знову місити дві-три хвилини змоченими в олії руками і відкласти відпочити ще на 20 хвилин.
- Потім ще раз вимісити тісто та зробити з нього невеликі кульки – 18–20 штук.
- Викласти їх на деко, застелене пергаментом для випікання, та запікати за температури 180 градусів до золотистого кольору (приблизно 25 хвилин).
- Готові бобальки викласти на сито та сполоснути кропом, щоби вони стали м’якими.
- Мак промити та варити 30 хвилин на повільному вогні.
- Перемолоти у блендері або м’ясорубці разом з 2 столовими ложками цукру до появи “молочка”.
- Мед розмішати з половиною теплої води та влити до протертого маку.
- Залити бобальки медово-маковою заправкою й посипати родзинками.
- Дати настоятися три години та подавати на стіл.
- Кутя з мармеладом
Інгредієнти:
- 200 г перлової крупи,
- 100 г ізюму,
- 100 г волоських горіхів,
- 50 г цукру,
- 100 г мармеладу,
- 100 мл узвару.
Приготування:
- Крупу промити, залити водою і варити до готовності, 2 години. Приблизно через годину після закипання додати промитий ізюм. Готову кашу промити холодною водою.
- Подрібнити горіхи.
- Мед розчинити в узварі.
- З’єднати кутю, горіхи, мед і порізаний мармелад.
А нещодавно ми публікували підбірку новорічних та різдвяних кінофільмів.
Фото: Фейсбук
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →