Страви до новорічного столу для вегетаріанців – апетитне меню без м’яса також можливе
НовиниНоворічне меню для вегетаріанців, яке сподобається навіть м’ясоїдам.
Добірку страв для меню підготував кухар Євген Клопотенко.
“Ви так довго про це просили і я нарешті зробив. Склав меню до новорічного столу для вегетаріанців. Адже смачно і святково має бути для всіх. У тому числі у тих, хто не їсть м’яса. Втім, все вийшло настільки чудово, що багато страв з цієї добірки сподобаються навіть м’ясоїдам. Я абсолютно в цьому впевнений”, – написав кухар.
Так, для новорічного столу вегетаріанців Клопотенко пропонує приготувати:
- 0,5 ч. л. Сухі прованські трави
- 1 ст. л. Рослинна олія
- 2 ст. л. Паста тахини
- 1 ст. л. Мед
- 1 ст. л. Лимонний сік
- за смаком Сіль та перець
- Головку цвітної капусти добре промийте та висушіть. Розріжте капусту вздовж навпіл, потім наріжте кожну з половинок уздовж на слайси товщиною приблизно 1 см.
- Потім за допомогою ножа відокремте суцвіття капусти від основи.
- Розігрійте пательню з 1 ст. л. рослинної олії. Обсмажте капусту до золотистої скоринки з обох боків, посоліть і поперчіть за смаком, додайте 0,5 ч. л. ароматних сухих трав.
- Для приготування соусу змішайте пасту тахині (2 ст. л.) з 1 ст. л меду.
- Додайте лимонний сік (1 ст. л.) і добре перемішайте.
- Якщо ви захочете зробити соус більш рідким, додайте трохи теплої води і перемішайте.
- При подачі полийте цвітну капусту соусом з тахіні.
- Овочеві роли з рисового паперу з пікантним соусом. Виглядають просто приголомшливо, готуються досить швидко і ідеально підійдуть для великого гуртку вегетаріанців.
Інгредієнти:
- 300 г печериць
- 1 морква (велика)
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. насіння кунжуту
- 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю
- 60 мл води
- 100 мл соєвого соусу
- 1 ч. л. мірину
- ½ перцю чилі
- за смаком петрушка
- за смаком сіль і перець
- Одну морквину очистіть від шкірки і наріжте довгими смужками на мандоліні або за допомогою овочечистки (як для корейської моркви).
- Печериці (300 г) помийте, обсушіть і наріжте слайсами.
- Розігрійте сковороду з 2-ма ст. л. рослинної олії, підрум’яньте печериці та моркву 1-2 хвилини, щоб морква залишилася хрусткою.
- Перець чилі помийте і відріжте приблизно половину. Наріжте половину перцю чилі дуже дрібним кубиком.
- Змішайте в мисці моркву, печериці, перець чилі. Додайте в миску листочки петрушки за смаком.
- Налийте в сотейник 100 мл соєвого соусу. Додайте 1 ч. л. міріну.
- Потім розведіть в піалці 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю в 60 мл води. Введіть суміш у соєвий соус і прогрійте до загустіння.
- Рисові листи (4 шт.) змастіть водою, щоб вони стали еластичними. Викладіть начинку на одну сторону листа і акуратно загорніть в рол.
- Розріжте готовий рол навпіл під кутом 45 градусів.
- При подачі полийте овочеві роли соусом і посипте кунжутним насінням.
- Салат з фенхелем і цитрусовими. Він має дуже свіжий смак, який неможливо забути. Трохи м’яти і зерен граната і божественні новорічний салат у вас на столі. Без плити і духовки.
Інгредієнти:
- 1. 5 шт. Апельсин
- 150 г Цибулина фенхелю
- 20-30 г Ядра лісових горіхів (смажені)
- 3 гілочки Петрушка
- 2 гілочки Мята
- 1 дрібка Пластівці перцю Чилі
- 30 мл Оливкова олія
- 10 мл Винний оцет
- 1 дрібка Насіння фенхелю
- за смаком Сіль
- Грейпфрут (1 шт.) очистіть від шкірки за допомогою ножа, прибираючи і білу частину, щоб позбутися від гіркоти.
- Потім ножем акуратно відокремте кожну часточку грейпфрута, отримавши філе.
- Апельсин (1-1,5 шт.) очистіть і наріжте спочатку півкільцями, потім і їх поріжте навпіл.
- Фенхель (150 г) помийте і поріжте тонкими пластинками.
- Викладіть в салатник фенхель, цитрусові, додайте дрібку насіння фенхелю.
- Від стебел петрушки (3 гілочки) відокремте листя і додайте до салату. Влийте 10 мл винного оцту.
- Смажені лісові горіхи (20-30 г) роздушіть ножем. За бажанням можна використовувати будь-які інші горіхи.
- Додайте горіхи в салат. Влийте 30 мл оливкової олії.
- Додайте дрібку пластівців перцю чилі, посоліть за смаком і перемішайте салат.
- При подачі прикрасьте салат цілими листочками м’яти (приблизно 2 гілочки).
- Салат з тофу і томатами. Сам сир тофу має не зовсім виражений смак, але разом з томатами, кінзою, арахісом і пікантною лимонної заправкою виходить те, що треба.
Інгредієнти:
- 100 г Сир тофу
- ½ шт. Перець чилі
- 100 г Арахіс (смажений)
- 10 гілочок Кінза
- 2 ст. л. Оливкова олія
- ½ шт. Лимон (сік половини лимона)
- за смаком Сіль
- Томати чері (100-120 г) добре помийте і наріжте навпіл. Можна використовувати і звичайні томати невеликого розміру, порізавши їх на 4-6 часточок.
- Кінзу (приблизно 10 гілочок) помийте і відокремте листочки від стебел. Зелень дрібно порубіть ножем.
- Сир тофу (100 г) наріжте невеликими кубиками зі стороною приблизно 1 см. Половинку перцю чилі очистіть від насіння і дрібно порубіть.
- Складіть томати, кінзу, чилі й тофу в миску і полийте 2-ма ст. л. оливкової олії.
- Додайте в салат 100 г смаженого арахісу. Додайте сік половини лимона.
- Розкладіть салат по тарілках. Посоліть за смаком і подавайте.
Інгредієнти:
- 2 томати
- 1 ріпчаста цибуля
- 1 ст. л. томатної пасти
- ½ ч. л. кмину
- 1 морква
- 200 г печериць
- 2 зубчики часнику
- 100 мл овочевого бульйону (або води)
- 500 г картоплі
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. соняшникової олії
- сіль і перець до смаку
- Візьміть 200 г печериць, помийте, очистіть від шкірки та наріжте тонкими слайсами.
- Очистіть одну цибулину та наріжте її дрібними кубиками.
- Велику моркву очистіть і натріть на крупній тертці.
- Візьміть 2 томати, наріжте середніми кубиками.
- Слідом почистіть 2 зубчики часнику та дрібно порубайте його ножем.
- Розігрійте пательню зі столовою ложкою соняшникової олії. Обсмажте нарізану цибулю до прозорості.
- Додайте до цибулі терту моркву та обсмажуйте ще кілька хвилин.
- Додайте на пательню слайси печериць та обсмажуйте кілька хвилин.
- Візьміть 1 склянку сочевиці, відваріть у підсоленій воді до готовності, відповідно до інструкції на упаковці.
- Тим часом додайте на пательню до овочів томати, 1 ст. л. томатної пасти і 100 мл овочевого бульйону (або води). Тушкуйте 5-7 хвилин.
- Додайте на пательню подрібнений часник.
- Перекладіть на пательню відварену сочевицю. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте ½ ч. л. кмину, перемішайте та тушкуйте 1 хвилину.
- Візьміть 500 г картоплі, очистіть і зваріть у підсоленій воді до готовності. Розімніть товкачем із додаванням 1 ст. л. оливкової олії.
- Викладіть готову начинку з овочів із сочевицею в форму для запікання та рівномірно розподіліть формою.
- Покрийте шаром картопляного пюре та відправте в духовку на 20 хвилин запікатися при температурі 180 градусів до появи рум’яної скоринки.
Інгредієнти:
- 1 апельсин
- 100 г лісових горіхів
- 5 гілочок м`яти
- 3 ст. л. оливкової олії
- до смаку сіль і перець
- Кускус (150 г) запарьте окропом по інструкції на упаковці. Накрийте миску тарілкою, щоб він упарився і приготувався.
- Тим часом помийте один апельсин, відріжте шкірку зверху і знизу. Потім акуратно обріжте шкірку з боків.
- Виріжте у апельсина філе. Для цього очистіть його ножем, а потім видаліть м’якоть між білими плівками.
- М’яту (5 гілочок) добре помийте і відокремте листочки від стебел.
- Листя м’яти дрібно порубіть ножем. Ви також можете порвати листочки руками.
- Лісові горіхи (100 г) акуратно подрібніть ножем. Ступінь подрібнення може бути різна, залежно від ваших уподобань.
- Посоліть і поперчіть кускус за смаком, додайте 3 ст. л. оливкової олії. Акуратно підмішайте філе апельсина, подрібнену м’яту і горіхи.
- Вегетаріанські трюфелі з фініків. Замість звичайних вершків – кокосові, а звичайне какао замінити новомодним керобом. Це ідеальний і корисний десерт за лічені хвилини.
Інгредієнти:
- 5 ст. л. кероба
- 30 мл кокосових вершків
- 100 г фісташок
- 100 г волоського горіха
- Візьміть 500 г фініків, видаліть кісточки, м’якоть розберіть на частини і відправте в чашу блендера.
- Додайте до фініків 3 ст. л. кероба.
- Подрібніть для отримання однорідної маси. Потім у масу до кероба та фініків додайте 30 мл кокосових вершків і ще раз добре подрібніть.
- Сформуйте з отриманої маси кульки одного розміру.
- Розділіть цукерки на 3 частини. Першу частину фінікових цукерок обваляйте в 2 ст. л. кероба.
- Очистіть від шкаралупи 100 г фісташок і порубайте ножем. Це ж зробіть і з 100 г волоського горіха.
- Другу частину фінікових трюфелів обваляйте в подрібнених крихтах фісташок.
- Третю частину цукерок обваляйте в крихті з волоських горіхів. Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.
- Холодний чай з ягодами. Простота і цікавий смак цього напою вам обов’язково припадуть до смаку. Ягоди беріть будь-які, які знайдете в магазині або у себе в морозильнику.
Інгредієнти:
- 3 ст. л. Цукор
- 1 ст. л. Чай чорний
- 2 л Вода
- Ягоди (400 г) залийте 2 літрами води і доведіть до кипіння. Додайте 3 ст. л. цукру і варіть 2-3 хвилини, зменшивши вогонь.
- Вимкніть вогонь і додайте чорний чай (1 ст. л.). Залиште настоятися і трохи охолонути. За бажанням при подачі додайте лід.
З алкогольних напоїв Клопотенко пропонує замість чаю взяти вино, ті ж самі заморожені фрукти і трохи апельсинового соку – легкий хмільний напій, на якому ви протримається до самого ранку готовий.
Фото: klopotenko.com
Читайте також:
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →