закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Новини
закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Сполучені Штати Америки засуджують ухвалення парламентом Грузії закону про «іноземних агентів» і вважають його загрозливим для євроатлантичних намірів країни, йдеться у заяві речника Державного департаменту США Метью Міллера.

«Члени правлячої партії чітко заявили, що метою цього закону є змусити замовкнути критичні голоси і знищити активне громадянське суспільство Грузії, яке слугує критичним механізмом контролю за урядом у будь-якій демократичній країні», – вказано у повідомленні.

За словами Міллера, цей закон поставив Грузію на «нестабільну траєкторію», а заяви і дії грузинського уряду несумісні з демократичними цінностями, які лежать в основі членства в ЄС і НАТО, і таким чином «ставлять під загрозу шлях Грузії до євроатлантичної інтеграції».

Читайте також: Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії

У заяві зазначили, що США підтримують грузинський народ і засуджують застосування насильства проти мирних протестів, в тому числі проти журналістів, які висвітлюють демонстрації.

Ввечері 1 травня, згідно з розпорядженням спікера парламенту Грузії Шалви Папуашвілі, у законодавчому органі посилили заходи безпеки на тлі протестів проти «закону про іноагентів».

Парламент Грузії 1 травня затвердив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», відомий як про «іноагентів», у другому читанні.

Багатотисячні протести проти законопроєкту, розгляд якого ініціювала «Грузинська мрія», тривають уже кілька тижнів. Перше читання законопроєкт пройшов 17 квітня.

Міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитись від затвердження законопроекту, повторно внесеного на розгляд до парламенту. Минулого року документ відкликали після двох днів масових протестів та зіткнень демонстрантів із силовиками.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Київ24

Новини

закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Уряд працює над обмеженням супутникової зйомки території України – Міноборони

1 Травня 2024

Президент «Енергоатома» так і не задекларував будинок тещі, де мешкає, хоча обіцяв – «Схеми»

Верховна Рада частково відновлює доступ журналістів до засідань

Єрмак обговорив звільнення військовополонених із представником Ватикану

30 Квітня 2024

Куди піти у Києві: найцікавіші події травня

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію щодо довгострокової підтримки України – МЗС

Єрмак щодо третього раунду переговорів із США про гарантії безпеки

29 Квітня 2024

Зеленський про нові системи Patriot для України: конкретики немає

У Києві чоловік напав із ножем на оператора АЗС

ДТП у Броварах за участі голови РДА: стан потерпілих та де перебуває посадовець

28 Квітня 2024

На трасі Київ — Харків сталася масштабна ДТП (ФОТО)

У Києві терміново евакуювали пацієнтів двох лікарень: що сталося

Всі новини ⇢