У МОЗ підготували список продуктів, з яких можна отримати йод та уникнути йододефіциту в організмі
Новини
Здоров’я людини багато в чому залежить від достатньої кількості йоду в організмі.
Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
У повідомленні зазначили, що йод бере участь у багатьох важливих для організму людини процесах. Зокрема:
- утворює гормони щитоподібної залози;
- забезпечує швидкість біохімічних реакцій, обмін білків, жирів;
- відповідає за метаболізм деяких вітамінів;
- впливає на процеси росту клітин тощо.
За даними МОЗ, йододефіцит може призвести до:
- розладів функціонування щитоподібної залози, як-от гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози) або гіпотиреозу (її недостатньої активності);
- затримки розумового розвитку у дітей, якій можна запобігти.
Відтак, приблизно 2 мільярди людей в світі страждають від нестачі йоду, з них майже 50 мільйонів мають клінічні прояви йододефіциту.
Нестачу йоду в організмі можна розпізнати за такими симптомами:
- задуха (особливо в положенні лежачи),
- утруднення ковтання та дихання,
- втома, сухість шкіри, забудькуватість і пригнічений настрій, закрепи.
Проте симптоми недостатньої активності щитоподібної залози можуть бути доволі різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на дообстеження.
Та лікарі радять не доводити організм до йододефіциту. Адже як і у випадку з багатьма іншими неінфекційними захворюваннями, проблему йододефіциту краще попередити, ніж лікувати.
Наш організм не виробляє йоду, натомість його можна отримати з їжі чи спеціальних медичних препаратів. Тому, щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно раціонально та збалансовано харчуватися і вживати:
- сир,
- коров’яче молоко,
- яйця, йогурт,
- йодовану сіль,
- морську рибу та водорості,
- молюски,
- соєве молоко та соєвий соус.
За даними Інституту медицини США, дорослі чоловіки та жінки для профілактики дефіциту мають вживати 150 мкг йоду на добу. Для прикладу, в одній чайній ложці йодованої солі 250 мкг йоду. Тому бажано тримати на кухні цей цінний продукт і додавати його до страв.
Фото: pixabay
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →