У МОЗ пояснили, як приготувати до святкового новорічного столу здорове та смачне меню
НовиниУ період свят радять дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі.
Про це повідомили у МОЗ.
У міністерстві зазначили, що унашій країні новорічно-різдвяні святкування часто асоціюються з багато накритим столом із безліччю страв. І смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню.
Крім того, у міністерстві нагадали, що незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб. А переїдання зумовлює відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Тому у МОЗ радять спробувати цього року нову традицію і приготувати здорове меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними й одночасно корисними.
- Обмежити кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м’ясо чи рибу? Краще запекти їх у духовці.
- Додати більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезів приготувати домашній майонез або замініти його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.
- Відмовитися від солодких напоїв, що містять цукор, проте споживати більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: немає безпечної дози.
- На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.
У повідомленні підкреслили, що у період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій.
Також важливо проводити більше часу в русі, приділити час активностям на свіжому повітрі та пам’ятати про карантинні обмеження. Зустрічати улюблене свято – це прекрасно, тож не потрібно перетворювати його на звичайне споживання їжі.
Фото: unsplash
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →