У МОЗ розповіли, як повинна виглядати тарілка здорового харчування
НовиниДотримання простих правил забезпечує добову потребу в ключових харчових речовинах – білках, жирах, вуглеводах, харчових волокнах, вітамінах, мінералах, мікроелементах, біофлавоноїдах тощо.
Про це повідомили у МОЗ.
Отож, тарілка здорового харчування передбачає:
- Овочі, фрукти та ягоди обов’язково мають бути у вашій тарілці
У МОЗ зазначили, що необхідно з’їдайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день. Найкраще додавати овочі до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону.
Проте це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини й багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, та інші овочі. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу й майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси тощо.
- Здорове харчування передбачає споживання м’яса птиці, риби, телятини тощо
У міністерстві зауважили, що 2–3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської жирної риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1–2 яйця.
- Намагатися вживати одну порцію (75 г) бобових і горіхів на добу
Наприклад, квасолю, горох, червону сочевицю та нут.
- Споживати щодня дві столові ложки різноманітних несолоних та несолодких горіхів
У МОЗ зазначили, що найбільша харчова цінність у волоських горіхах.
- Надавати перевагу цільнозерновим продуктам
У міністерстві зауважили, що потрібно вживати вівсяну, гречанау та пшеничну каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще споживати менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру.
- Намагатися їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день
Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з невисокою жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.
У Міністерстві нагадали, що необхідно обов’язково стежити за тим, що написано на етикетках продуктів та обирати продукти, що містять менше солі та вільних цукрів.
Також, треба вживати достатню кількість води і обмежити споживання калорійних, солодких напоїв та алкоголю.
Фото: Фейсбук
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →