В Деснянській РДА розповіли про впровадження нового шкільного харчування та про обладнання для приготування корисних страв
НовиниВ більшості шкіл району для приготування нового меню використовують парконвектомати.
Після введення нового шкільного меню у Києві страви для учнів готуються більш корисними способами, але це можливо лише за наявності відповідного обладнання. Багато шкіл району мають для цього парконвектомати — повідомляє прес-служба Деснянської РДА з посиланням на Катерину Шестакову — голову КП «Зеніт», яке поставляє харчування у всі, крім однієї, школи району.
Шестакова зазначає, що звикати до нового харчування «доведеться всім».
«Нове шкільне меню дещо змінило звичний підхід до приготування страв – обмежено споживання цукру і солі, але збільшено використання трав, таких як чебрець, орегано, каррі, горіхи, насіння, імбир. І на сніданок, і на обід пропонують готувати злакові каші та макарони з вищим вмістом харчових волокон. Їх замінюватимуть лише два-три рази на тиждень страви з бобових та один-два рази — з картоплі. Також рекомендують віддавати перевагу кашам з вищим вмістом харчових волокон: скажімо, гречаній крупі замість рисової. Вводяться сирні, рибні, яєчні дні. Напої більше пропонується не підсолоджувати. Зменшено використання жирів» — розповідає вона.
Шестакова наголошує, що страви готуються більш корисними способами.
«Страви тепер готуються більш корисними способами: тушкуються чи запікаються. Виконувати запропоновані норми можливо лише за наявності відповідного обладнання. У 2019-2021 роках практично всі школи району отримали нове сучасне обладнання у шкільні їдальні – професійні пароконвектомати. Це – нове покоління інтелектуального обладнання з багатьма режимами і технологіями приготування страв. Сучасне обладнання дає змогу готувати нові страви, такі як – шпундра, вегетаріанський пиріг, омлет-скрамбл, картопляне пюре з орегано, рис із кмином, риба під соусом Бешамель з овочами, нагетси, чахохбілі, фрітата, фрикадельки під імбирним соусом, овочева паєлья з куркумою, болоньез з м’яса курки, сочевиця зі спеціями, омлет з орегано, фалафель із бобових, полента, пан де кала трава, гречана або рисова каші з чебрецем, лобіо з квасолею, горохове пюре з чорносливом» — вказує вона.
Шестакова уточнює, що деякі страви залишилися в меню.
«Залишились і ті страви, що вже не один рік подаються у шкільних їдальнях нашого району: салат Айсберг з огірками, Салат Бебі-мікс (руккола, шпинат, мікс зелених салатів) з соусом, вінегрет – лимон, омлет з овочевою сумішшю та твердим сиром, салат з капусти та родзинками, салат Попелюшка (гарбуз, яблуко, корінь селери). Полюбляє дітвора фірмові страви «Зеніту» – м’ясні мафіни з омлетом, фрікасе з м`яса курки, рибна ватрушка з овочами та твердим сиром, кебаб з сиром, фірмовий чізкейк, м’ясний стожок з овочами. Звикати до оновленого меню доведеться усім: дітям, мамам і шкільним кухарям, адже у всіх є свої сформовані харчові звички, тому перехідного періоду нам не оминути. Важливо, щоб вдома батьки теж готували страви з нашого меню, тоді дитина швидше звикне до нового харчування» — пише експертка.
Про реакцію соцмереж та експертів на нове шкільне меню ми писали тут.
Клопотенко вже відповів на критику на повідомив, чи будуть щось змінювати в новому меню.
Раніше директорка школи на Печерську показала, як впроваджують нове харчування.
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →