В їдальнях столичних шкіл з 1 січня впроваджують нове меню: як зміниться дитячий раціон

Новини
В їдальнях столичних шкіл з 1 січня впроваджують нове меню: як зміниться дитячий раціон

На нове меню з початком 2022 року мають перейти всі українські начальні заклади.

Із 1 січня 2022 року українські школи і дитячі садках перейшли на оновлене меню. Про це повідомляє Держспоживслужба.

Оновлене меню для шкільних їдалень має перелік із 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Тепер усі шкільні заклади зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6-7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.
  • плавлений сир не дозволяється;
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:

  • у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
  • газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби

Управління освіти та інноваційного розвитку показало у Фейсбук фото, як діти у школах Печерського району харчуються за новим меню.

«Ця реформа – дуже важлива, адже її результати торкаються кожного через здоров’я дітей. У перший день другого семестру учням Печерського району було надано можливість спробувати різні страви або обрати з кількох запропонованих страву на особистий смак» — вказано у повідомленні.

Також світлини з новим меню в школі №63 опублікував Департамент освіти і науки Києва.

«Харчування відбувається в умовах карантинних обмежень за затвердженим меню з двома стравами на вибір» — йдеться в дописі.

Нагадаємо, раніше МОЗ опублікував технологічні карти нового шкільного меню, складеного за участі відомого кулінара Євгена Клопотенка.

Під час презентації нового меню влітку 2021 року четвертокласники майже не торкнулися більшості страв. Пізніше його критикували також кухарі та ресторатори — за «перекручування традицій».

Фото: Фейсбук

Новини

21 Січня 2025

Переговори з командою Трампа плануються на початку лютого – Арахамія

Трамп має спочатку зустрітися з Зеленським, вважає Мережко

В Україні вшановують героїв оборони Донецького аеропорту

20 Січня 2025

Дональд Трамп прагне стати миротворцем без згадки про Україну

Викрито інженера київського метро, що коригував ракетні удари

Синоптики обіцяють теплу зиму в Києві та області

19 Січня 2025

Полковник Роман Качур очолить Академію сухопутних військ

Зеленський провів переговори з міністрами оборони Італії та МЗС Нідерландів

Литва підвищить оборонний бюджет до 6% ВВП з 2026 року

18 Січня 2025

Христя Фріланд висунула кандидатуру на пост прем’єрки Канади

Аномально тепла погода в Києві та області у січні

Київ серед лідерів інфляції в Україні у 2024 році

17 Січня 2025

Суддя Печерського суду передала 20 млн грн стороннім особам

Всі новини ⇢