Війна і стрес диктують свої правила в харчовій поведінці: що їсти, щоб впоратися із тривогою і бути здоровими
ГоловнеПро те, як впоратися із тривогою та примножити стресостійкість за допомогою наповнення тарілки, знає найвідоміший українскьий дієтолог Наталя Самойленко:
1. Їжте сніданок, який містить трохи білка. Вживання білка під час сніданку може допомогти вам довше відчувати ситість і підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні. Яйцям з жовтком, жирній рибі, білому сиру, бобовим (сочевиці, нуту) — кажемо «так» в першому прийомі їжі на ¼ тарілки.
2. Їжте складні вуглеводи. Вважається, що вуглеводи збільшують кількість серотоніну в мозку, що має заспокійливу дію. Включайте до щоденного раціону різноманітні цільнозернові крупи, наприклад, гречку, пшоно, овес, рис нешліфований, а також цільнозерновий хліб та макарони з твердих сортів пшениці (відрізняються темнішим кольором) або з бобових. Обмежуйте продукти, які містять прості вуглеводи, таких як солодкі продукти та напої. Швидкий викид серотоніну, підвищення глюкози в крові, а потім такий же швидкий спад, супроводжується зміною настрою та черговим автоматизованим рухом за добавкою «гормону щастя».
3. Пийте достатньо води. Навіть легке зневоднення може вплинути на ваш настрій. Крім того, пам’ятайте, що ми іноді плутаємо голод зі спрагою. А перевірити як? Випийте склянку чистої питної води.
4. Обмежте або уникайте вживання алкоголю. Його ефект «заспокійливого» явно переоцінений. Алкоголь може викликати у вас нервозність та роздратованість, а також заважати спати.
Київ24 там де ти:
всі новини Києва тут →