Іспанія надасть Україні ракети для Patriot та готує до відправки танки Leopard – Міноборони

Новини
Іспанія надасть Україні ракети для Patriot та готує до відправки танки Leopard – Міноборони

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес після засідання Контактної групи з питань оборони для України на рівні міністрів 26 квітня оголосила про передачу Україні комплекту зенітних ракет-перехоплювачів для Patriot великої дальності, повідомляє оборонне відомство країни.

За її словами, вони прибудуть на базу матеріально-технічного забезпечення через чотири дні.

«Іспанська допомога, запланована на наступні два місяці, включає легкі і важкі кулемети, захищені колісні транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення, броньовані машини піхоти, протитанкові засоби і гаубиці польової артилерії, озброєння для захисту від безпілотників», – йдеться на сайті Міноборони.

Роблес також зазначила, що підготовка нових бойових танків Leopard до передачі Україні йде згідно з планом, і що перші одиниці будуть готові до кінця червня.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Іспанія планує передати Україні ракети до Patriot. Це буде невелика партія, оскільки іспанський військовий резерв становить близько 50 одиниць, а перехоплювачі дуже дорогі, зазначає видання.

Раніше про надання ракет для Patriot в рамках нового пакету допомоги на 6 мільярдів доларів повідомив Міністр оборони США Ллойд Остін.

19 квітня на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони президент України Володимир Зеленський заявив, що для оборони Україні потрібно щонайменше ще сім Patriot чи подібних систем протиповітряної оборони. Раніше Зеленський зауважував – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ за підсумками засідання Ради Україна-НАТО заявив, що міністри оборони країн Альянсу домовилися посилити й надати Україні подальшу військову підтримку, зокрема системи протиповітряної оборони.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 18 квітня повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Минулого тижня високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що в країн ЄС є системи Patriot, які, за його словами, треба забрати «з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити в Україну, де вирує війна».

26 квітня у віртуальному форматі відбулася чергова, 21-а зустріч високопоставлених представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»).

Київ24

Новини

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot та готує до відправки танки Leopard – Міноборони

26 Квітня 2024

Уряд збільшив суму мікрогрантів для Харкова – Шмигаль

Міноборони Естонії заявляє про передачу Україні двох патрульних катерів

тисячі українців незаконно утримуються Росією на окупованих територіях

25 Квітня 2024

в Держдепартаметі передбачають «швидкі зміни» на фронті

ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки – речник Міноборони

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

24 Квітня 2024

Стало відомо, який вирок понесе чоловік за жорстоке вбивство співмешканки

ВАКС стягнув у дохід держави майно голови окупаційної адміністрації Запоріжжя і його родичів

Сенат США проголосував за надання допомоги Україні

23 Квітня 2024

Синоптики повідомили, коли у Києві припиняться дощі та почнеться справжня весна

Кулеба прокоментував обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Зеленський каже, що домовився з Байденом про постачання ATACMS

Всі новини ⇢