Лубінець звинуватив Міжнародну федерацію Червоного Хреста в «підіграванні російській агресії»

Новини
Лубінець звинуватив Міжнародну федерацію Червоного Хреста в «підіграванні російській агресії»

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 27 квітня розкритикував Міжнародний фонд Червоного Хреста за реакцію на своє попереднє звернення щодо російської організації фонду.

Він нагадав, що звернувся до МФЧХ через заяви працівників російського Червоного Хреста та зв’язок його очільника з російською «патріотичною організацією».

Зокрема, Лубінець вказав на те, що Міжнародний фонд Червоного Хреста заявляє: російська організація не має присутності в окупованих Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, проте «жодного слова не сказано, що РЧХ діє на території Криму».

При цьому російський Червоний Хрест, додає омбудсмен, «вкрав у Криму майно національного Товариства Червоного Хреста України», і українська організація вимагає засудження цих дій.

Читайте також: Співробітники російського «Червоного Хреста» могли знущатися з українських полонених у колонії – розслідування

«Раніше медіа повідомляли, що РЧХ співпрацював з табором «Артек» в тимчасово окупованому Криму. А також йшлося про те, що на директора цього табору наклали санкції за причетність до депортації українських дітей. Водночас у висновках федерації наразі йдеться тільки про те, що «партнерство РЧХ з табором «Артек» вимагає серйозного перегляду». Ці слова виглядають жалюгідно: адже коли є факти – потрібна дія, а не розгляд ситуації з різних сторін», – заявив Лубінець.

Омбудсмен також зазначив, що, хоча керівник РЧХ нібито вже не причетний до політичних організацій у Росії, це не означає зміни його поглядів.

«Окрім того, на мою думку, федерації варто звернути увагу, що РЧХ збирав кошти для сімей мобілізованих і військовослужбовців РФ, а також – підтримував кампанії з мобілізації для війни в Україні», – додав він.

На думку уповноваженого з прав людини, реакція Федерації виглядає «як намагання врятувати ім’я та репутацію Російського Червоного Хреста, а також тільки показує безсилість і застарілість системи».

Читайте також: «Відпочинок» українських дітей в «ідеологічних» таборах Білорусі у 2022 році співфінансував фонд ООН ЮНІСЕФ

«Також цинічно виглядає заява запровадити курси для персоналу РЧХ з міжнародного гуманітарного права. Мабуть, для того, щоб вони краще приховували свої злочини». Тому вирішили «повчити» МГП. Водночас йдеться про те, що надалі група федерації, яка створена для перевірки дій РЧХ, протягом найближчих 4-х місяців надасть свої висновки. Такі дії вважаю з боку МФЧХ прямим підіграванням агресії РФ», – вважає Лубінець.

Водночас український омбудсмен повідомив, що нова очільниця МФЧХ Кейт Форбс готова провести з ним зустріч. Під час неї, за його словами, він планує порушити ці питання.

Дмитро Лубінець у березні звернувся до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця із вимогою розслідувати діяльність російського Червоного Хреста. Зокрема, йшлося про причетність РЧХ до військових зборів для дітей і зв’язки його президента з російською провладною організацією.

Днями МФЧХ оприлюднила заяву, в якій прокоментувала звинувачення, а також анонсувала перевірку РЧХ наглядовою групою, яка має прозвітувати про результати протягом чотирьох місяців.

Київ24

Новини

Лубінець звинуватив Міжнародну федерацію Червоного Хреста в «підіграванні російській агресії»

27 Квітня 2024

Зеленський звільнив голову Броварської РДА, якого затримали через аварію

Де зустрітися з друзями: ТОП-5 барів Києва з найсмачнішими коктейлями

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot та готує до відправки танки Leopard – Міноборони

26 Квітня 2024

Уряд збільшив суму мікрогрантів для Харкова – Шмигаль

Міноборони Естонії заявляє про передачу Україні двох патрульних катерів

тисячі українців незаконно утримуються Росією на окупованих територіях

25 Квітня 2024

в Держдепартаметі передбачають «швидкі зміни» на фронті

ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки – речник Міноборони

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

24 Квітня 2024

Стало відомо, який вирок понесе чоловік за жорстоке вбивство співмешканки

ВАКС стягнув у дохід держави майно голови окупаційної адміністрації Запоріжжя і його родичів

Сенат США проголосував за надання допомоги Україні

Всі новини ⇢